Πληροφορίες Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Δεδομένων

Ποια ήταν η μέση τιμή ενός σπιτιού στην Αγγλία το 1935; Πότε o προβλεπόμενος πληθυσμός της Ινδίας θα προσπεράσει αυτόν της Κίνας; Πού μπορείτε να δείτε δημόσια χρηματοδοτούμενη τέχνη στο Σιάτλ; Υπάρχει πληθώρα δεδομένων για να απαντήσουμε σε πολλές, πάρα πολλές ερωτήσεις όπως αυτές εκεί έξω κάπου στο διαδίκτυο - αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν.

Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Δεδομένων είναι ένας κατάλογος που διευθύνεται από μια κοινότητα χρήσιμων συνόλων δεδομένων στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να συλλέξετε συνδέσμους εδώ με τα δεδομένα από το διαδίκτυο για χρήση από τον εαυτό σας και τους άλλους, ή να αναζητήσετετα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι άλλοι. Ανάλογα με τον τύπο των δεδομένων (και τους όρους χρήσης του), οι Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Δεδομένων μπορεί επίσης να είναι σε θέση να αποθηκεύσουν ένα αντίγραφο των δεδομένων ή να το φιλοξενήσουν σε μια βάση δεδομένων και να παρέχουν ορισμένα βασικά εργαλεία απεικόνισης.

Πώς δουλεύει

Αυτός ο ιστοχώρος λειτουργεί ένα ισχυρό κομμάτι λογισμικού καταλογογράφησης ανοικτού κώδικα που ονομάζεται CKAN, το οποίο έχει γραφτεί και συντηρείται από το Open Knowledge Foundation. Κάθε εγγραφή "συνόλου δεδομένων" στο CKAN περιέχει μια περιγραφή των στοιχείων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως σε τι μορφή θα είναι διαθέσιμα, ποιος τα κατέχει και αν είναι ελεύθερα διαθέσιμα, και σε ποιες περιοχές υπόκεινται τα δεδομένα. Άλλοι χρήστες μπορούν να βελτιώσουν ή να προσθέσουν σε αυτές τις πληροφορίες (το CKAN διατηρεί ένα πλήρες ιστορικό).

Το CKAN τροφοδοτεί μια σειρά από καταλόγους δεδομένων στο Διαδίκτυο. Το Data Hub είναι ένας ανοιχτά επεξεργάσιμος κατάλογος των ανοιχτών δεδομένων, στο στυλ της Wikipedia. Η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το CKAN για να τρέχει το data.gov.uk, το οποίο απαριθμεί σήμερα 8.000 βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης. Επίσημα δημόσια δεδομένα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται σε κατάλογο του CKAN στο publicdata.eu. Υπάρχει μια πλήρης λίστα των καταλόγων, όπως αυτοί σε όλο τον κόσμο στο datacatalogs.org, η οποία τροφοδοτείται από το ίδιο CKAN.

Ανοιχτά Δεδομένα και το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης

Τα περισσότερα δεδομένα που έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Δεδομένων έχουν ανοικτή άδεια, κάτι που σημαίνει ότι είναι ελεύθερα προς χρήση και επαναχρησιμοποίηση από οποιονδήποτε, με οποιονδήποτε τρόπο. Ίσως κάποιος πάρει αυτό το φοβερό σύνολο δεδομένων για τις τέχνες μιας πόλης που βρήκατε, και να το προσθέσει σε έναν τουριστικό χάρτη - ή ακόμα να φτιάξει μια ωραία εφαρμογή για το κινητό σας που θα σας βοηθήσει να βρείτε έργα τέχνης όταν επισκέπτεστε την πόλη. Ανοικτά δεδομένα σημαίνει περισσότερη επιχειρηματικότητα, επιστημονική συνεργασία και διαφανής διακυβέρνηση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα ανοικτά δεδομένα στο Open Data Handbook.

Το Open Knowledge Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την ανοικτή γνώση: γράφοντας και βελτιώνοντας το CKAN είναι ένας από τους τρόπους να το κάνουμε αυτό. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το σχεδιασμό ή τον κώδικά του, μπορείτε να συμμετέχετε στη συζήτηση ή την ανάπτυξη mailing lists, ή να ρίξετε μια ματιά στο site του OKFN για να μάθετε για άλλα έργα μας.